Czy jednorazowe opakowania na żywność są eko?
Z pewnością nikogo nie trzeba przekonywać, że jednorazowe naczynia to strzał w dziesiątkę dla gospodarzy każdej imprezy. Na szczęście rosnąca świadomość dotycząca katastrofalnego wpływu plastiku na środowisko spowodowała, że jednorazowe tacki i kubeczki już nie tylko ratują nas przed wielogodzinnym zmywaniem, ale mogą też być przyjazne dla planety. W jaki sposób połączyć wygodę z ekologią?
Plastik jest passé
Z jednorazowych talerzyków i sztućców skorzystamy nie tylko podczas urodzin dziecka czy sobotniego grilla ze znajomymi. Tego rodzaju opakowania są wykorzystywane przez restauracje, które oferują swoim gościom dania z grilla w wydzielonej do tego przestrzeni, firmy cateringowe oraz wszelkie lokale gastronomiczne serwujące jedzenie na dowóz lub na wynos, jak na przykład wszechobecne food trucki.
Aż trudno uwierzyć, że jeszcze do niedawna byliśmy przyzwyczajeni do widoku plastikowych kubków i widelców. Jednak era plastiku szczęśliwie dobiegła końca. Kampanie ekologiczne w ostatnich latach były prowadzone z tak wielką determinacją, że teraz konsumenci wybierają wyłącznie ofertę, która uwzględnia dobro planety. Innymi słowy, jeżeli lokal wciąż korzysta z plastiku, nie ma szans na przychylność klientów.
Po pierwsze nie szkodzić!
Połowa plastiku, jaki kiedykolwiek wyprodukowano, powstała w ciągu ostatnich 15 lat. Należy dodać, że 90% plastikowych produktów w ogóle nie zostało poddanych recyklingowi. Materiał ten trafia do mórz i oceanów na całym świecie, zanieczyszczając nie tylko wyspy i plaże, ale również doprowadzając do śmierci morskie stworzenia, które mylą go z pożywieniem. Wysoka temperatura i fale rozkładają go na tzw. mikroplastik, który wprawdzie nie jest widoczny dla oka, ale ciągle bardzo szkodliwy.
Jedynym rozwiązaniem dla środowiska jest całkowita rezygnacja z produkcji plastiku. Co w tej sytuacji z wygodnym przechowywaniem jedzenia? Na ratunek planecie przychodzą opakowania papierowe do żywności. Spełniają wszystkie zadania swoich poprzedników: są lekkie, nie chłoną wilgoci, nadają się zarówno do serwowania zup, jak i deserów, a także potrafią utrzymać ciepło dań typu „take away”. W odróżnieniu jednak od plastikowych, jednorazowe talerze papierowe są w pełni biodegradowalne. Odpowiedzialni przedsiębiorcy, tacy jak producent opakowań papierowych ABC-PAK, w swojej ofercie mają pudełka i talerze, które są ekologicznie czyste – ani ich produkcja, ani późniejsze wykorzystanie nie zanieczyszczają środowiska.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana