Hotelowy savoir vivre. Reguły, których warto przestrzegać
Nocując w hotelu, warto przestrzegać określonych zasad, które świadczyć będą o właściwym wychowaniu i kulturze osobistej. Odpowiednie zachowanie wobec gości czy pracowników obiektu to wyraz szacunku i wrażliwości na uczucia innych. Szczegółowe reguły obowiązujące w różnych obiektach mogą się nieco od siebie różnić, jednak ogólne zasady zazwyczaj pozostają niezmienne. Jak zachowywać się podczas przebywania w hotelu?
Reguły obowiązujące w hotelu
Podczas przebywania w hotelu należy zastosować się do kilku prostych zasad. Przede wszystkim trzeba pamiętać o przestrzeganiu ciszy nocnej od 22 do 6 rano. Takie zachowanie pozwoli pracownikom i innym gościom hotelowym wypocząć. Wskazane jest też życzliwe odnoszenie się do personelu i osób znajdujących się w obiekcie oraz używanie odpowiednich zwrotów grzecznościowych. Warto pamiętać również o właściwym użytkowaniu mebli i wyposażenia, a w razie zauważenia jakichkolwiek usterek — o poinformowaniu o tym fakcie pracowników.
W czasie przebywania w hotelu, np. w Karczmie Łabędź, zazwyczaj nie ma przeciwwskazań do przyjmowania gości. Zazwyczaj powinni oni zgłaszać swoją obecność w recepcji i opuścić obiekt przed godziną 22. Dla pewności można zapoznać się z regulaminem lub dopytać o tę kwestię pracowników. W przypadku organizacji większego spotkania towarzyskiego, warto przeprowadzić je w miejscu do tego przeznaczonym, np. w hotelowym barze. Ważne, by podczas jego trwania nie zakłócać spokoju innych gości.
W pokoju powinno się zachowywać odpowiednią czystość. Sprzątanie brudnej odzieży lub zaścielenie łóżka to wyraz kultury osób nocujących w danym pomieszczeniu. Gdy zajdzie konieczność wymiany ręczników najlepiej położyć je na podłodze w łazience, co będzie sygnałem dla osób sprzątających, że potrzebny jest świeży egzemplarz.
Czego unikać nocując w hotelu?
Podczas przebywania w hotelu należy unikać niektórych zachować, co pozwoli na uniknięcie nieprzyjemnych sytuacji. W większości obiektów obowiązuje zakaz palenia, którego powinno się skrupulatnie przestrzegać, ponieważ dym papierosowy może uruchomić systemy przeciwpożarowe. Zazwyczaj wydzielone są specjalne obszary, w których dozwolone jest używanie wyrobów tytoniowych.
Według hotelowego savoir vivre nie powinno się zabierać jedzenia ani napojów z restauracji po skończonym posiłku. Niezbyt dobrze postrzegane jest również nakładanie zbyt dużych porcji w przypadku korzystania ze szwedzkiego stołu. Nie zaleca się również nadużywania alkoholu, co mogłoby prowadzić do niekulturalnego zachowania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana