Jakie warunki musi spełnić dostawca warzyw do supermarketów?
Wokół jakości warzyw w supermarkecie narosło wiele fałszywych mitów. Niegdyś większość konsumentów podchodziła do nich z ostrożnością, nie dowierzając zapewnieniom o dobrej jakości. Całkiem niesłusznie, bo warzywa z supermarketu nie ustępują tym zakupionym u rolnika, a czasami nawet okazują się lepsze. Wszystko to jest efektem restrykcyjnych norm i przepisów związanych z dostarczaniem płodów rolnych do sklepów.
Skąd się biorą warzywa w supermarkecie?
Dostawcami warzyw w supermarkecie są hurtownie, które z kolei biorą towar od dostawców krajowych i zagranicznych. Większość warzyw pochodzi zazwyczaj z rodzimej, rolniczej produkcji. Owoce egzotyczne są importowane przez hurtownie zza granicy.
Rodzimi rolnicy sprzedający warzywa do hurtowni, takich jak PLON, nawożą swoje uprawy, z wyjątkiem bio lub ekologicznych. U tych samych osób zaopatrują się właściciele warzywniaków oraz straganów na targu. Dlatego też nie można mówić o rażących dysproporcjach w jakości u różnych sprzedawców.
Niektórzy zaopatrują się w warzywa bezpośrednio u rolnika, jednak w takim przypadku mają tylko słowne zapewnienie producenta o sposobie uprawy i nawożenia. Natomiast produkcja rolna przeznaczona do sprzedaży w supermarketach objęta jest szczegółową kontrolą na wszystkich etapach dystrybucji.
Dlatego też przy zakupie warzyw w jakimkolwiek miejscu należy się wykazać odpowiednią dozą rozsądku. Warto większą uwagę zwrócić na świeżość produktów i sposób ich przechowywania.
Jakie są warunki przyjęcia warzyw postawione dostawcy?
Warunki dla dostawców warzyw są bardzo szczegółowe i restrykcyjne. Poprzeczka jest postawiona wysoko. Przede wszystkim odbiorcy muszą być znane warunki, w jakich odbywa się produkcja rolna. Wszystko jest kontrolowane już na wczesnym etapie.
Supermarkety kupują warzywa od producentów, którzy dokładnie trzymają się wymogów jakościowych. Niektórzy rolnicy sami wybierają sposób uprawy oraz nawożenia, jednak musi on być zgodny z jasno określonymi przepisami i zasadami.
Duże supermarkety mają wdrożony system kontroli jakości, w którego działaniach uczestniczy Państwowa Inspekcja Sanitarna. Tym systemem nie zawsze objęte są małe sklepy. Dlatego też wymagania jakościowe wobec producenta są wysokie.
Dostawca warzyw do supermarketu powinien też zapewnić swoim towarom odpowiedni sposób transportu i pakowania. Cały proces transportu musi trwać jak najkrócej, bo to bezpośrednio przekłada się na świeżość, a tym samym jakość warzyw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana