Oleje naturalne, to znaczy jakie?
Tłuszcze roślinne wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia oraz do smażenia i pieczenia. Ich popularność stale rośnie. Konsumpcja olejów roślinnych w Polsce znacznie wzrosła w latach 1961-95, bo o około 140% i utrzymuje się na wysokim poziomie. Jednak nie wszystkie tłuszcze przynoszą oczekiwane korzyści zdrowotne. W artykule przyjrzymy się bliżej olejom naturalnym.
Technologia produkcji naturalnych olejów roślinnych
Oleje mogą być tłoczone na zimno lub na gorąco. Produkowane na bazie jednego surowca lub mieszanek. Oleje jadalne wytwarza się m.in. z rzepaku, lnu, lnianki, konopi, soi, słonecznika, pestek winogron, awokado oraz orzechów włoskich. Najlepsze oleje to te nierafinowane, tłoczone na zimno. Tłoczenie olejów naturalnych odbywa się bez procesów przetwórczych, takich jak:
neutralizacja,
bielenie,
ekstrakcja rozpuszczalnikiem,
dezodoryzacja.
W związku z tym wydajność tłoczenia jest niższa niż uzyskiwana w wyniku wymienionych procesów, a uzyskanie odpowiedniej trwałości oleju wymaga spełnienia większej liczby wymagań. Aby zapobiec niekorzystnemu utlenianiu się kwasów tłuszczowych w oleju coraz częściej stosuje się naturalne przeciwutleniacze: hydrolizat białkowy, ekstrakty rozmarynu i mieszaninę tokoferoli. Za wysoką jakością idzie wyższa cena. Oleje tego rodzaju są droższe niż np. obrabiane w wysokiej temperaturze oleje rafinowane.
Żywność funkcjonalna z dużą zawartością kwasów omega-3
Jeśli olej naturalny pochodzi z wiarygodnego źródła, można go uznać za żywność funkcjonalną. Sprawdziliśmy, czy sprzedawcy mają świadomość, jak ważny jest skład i sposób przechowywania oleju. W sklepie z olejami naturalnymi Bals’Amore uzyskaliśmy budującą odpowiedź:
Wszystkie dostępne u nas bioaktywne oleje jadalne sprawdzamy pod kątem pochodzenia i jakości. Zwracamy uwagę, aby były to czyste 100% oleje roślinne bez dodatku tańszych, gorszych jakościowo tłuszczy. Zdajemy sobie sprawę, że oczekiwany efekt odżywczy zależy od przechowywania w odpowiedniej temperaturze i bez dostępu światła. Oleje są sprzedawane wyłącznie w szklanych butelkach o różnych pojemnościach, aby można je było szybko zużyć, zanim dojdzie do niepożądanej autooksydacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana