Po czym poznać miód naturalny?
Miód znany jest nie tylko ze swojego wspaniałego, słodkiego smaku i uniwersalnego zastosowania w kuchni, ale też wielu prozdrowotnych właściwości, dlatego powinien być spożywany każdego dnia. W sklepach można jednak znaleźć różne jego rodzaje, a niektóre produkty opisane jako „miód” niekoniecznie są naturalne. Czym zatem cechuje się prawdziwy, naturalny miód oraz po czym można go rozpoznać? Poznaj odpowiedź w naszym artykule!
Podstawowe cechy miodu naturalnego
Jeśli chcesz dowiedzieć się, czy masz do czynienia z naturalnym miodem, przede wszystkim zwróć uwagę na jego konsystencję. Prawdziwy miód powinien mieć jednolitą formułę oraz lekko gęstą i nieco twardą strukturę. Sztuczny miód zazwyczaj jest wyłącznie rzadki i płynny, ponieważ zawiera duże ilości syropów cukrowych, które obniżają jego jakość.
Ponadto większość rodzajów miodu naturalnego się krystalizuje, co oznacza że z czasem gęstnieją i zmieniają swoją formę z płynnej na stałą. Jest to proces całkowicie naturalny i nie oznacza psucia się produktu, a jego przebieg różni się w zależności od rodzaju miodu. Jeśli jednak po paru tygodniach przechowywania miód nie zaczyna krystalizować, jest to pierwszy znak, że możemy mieć do czynienia ze sztucznym, sfałszowanym produktem.
Barwa miodu naturalnego i jego rozpuszczanie się w wodzie
Kolor miodu zależy od rodzaju nektaru, który został zebrany przez pszczoły. Może mieć on barwę od jasnożółtej po ciemnobursztynową. Barwa sztucznego miodu jest często nienaturalnie jasna i jednolita, co świadczy o dodaniu sztucznych barwników. Co więcej, np. naturalny miód lipowy charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym zapachem, których nie da się podrobić.
Prostym sposobem na upewnienie się, czy mamy do czynienia z naturalnym miodem, jest również test prawdziwości miodu wykonywany przy pomocy szklanki z zimną wodą i łyżeczki. Prawdziwy miód rozpuszcza się powoli i nieregularnie, tworząc w wodzie ciągnące się pasma, na co wpływ ma jego skład. Jeśli zaś użyty produkt rozpuści się zbyt szybko, możesz podejrzewać, że masz do czynienia ze sztucznym miodem.
Gdzie szukać naturalnego miodu i jak go przechowywać?
Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie sfałszowanego miodu jest zakup tego przysmaku bezpośrednio od sprawdzonych i godnych zaufania pszczelarzy. Warto szukać go też w ofercie renomowanych sklepów internetowych z miodem, takich jak np. Ratos Natura.
Aby miód zachował swoje właściwości prozdrowotne, należy przechowywać go w szczelnym słoiku, w ciemnym i suchym miejscu. Unikajmy wystawiania miodu na działanie promieni słonecznych oraz temperatury powyżej 25 stopni Celsjusza, gdyż może to wpłynąć na utratę jego cennych właściwości prozdrowotnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana