Rodzaje i zastosowanie sody
Soda ma wiele właściwości, które są chętnie wykorzystywane w różnych dziedzinach życia. Stosuje się ją zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie oraz kosmetyce. Najczęściej służy jako zamiennik proszku do pieczenia, a także wykorzystuje się ją do wybielania zębów domową metodą. Jej właściwości znane są już od lat i już dawno w Ameryce rozpoczęto eksperymentowanie z tym związkiem chemicznym.
Jakie są rodzaje sody?
Sodę można podzielić ze względu na jej przeznaczenie. Najczęściej stosowana jest jej wersja oczyszczona, inaczej zwana spożywczą lub wodorowęglanem sodu. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do pieczenia ciast lub jako składnik proszku do pieczenia. Dodatkowo można ją stosować jako środek leczniczy na zgagę oraz do płukania bolącego gardła. Często także służy do czyszczenia powierzchni, a także działa bakteriobójczo.
Wyróżnić można także sodę kaustyczną, będącą silnie żrącą substancją. Używa się jej do produkcji mydła, a także do udrażniania rur. Soda występuje także w postaci kalcynowanej, będącą dodatkiem do proszków do prania lub jako zmiękczacz do wody.
Gdzie wykorzystuje się sodę?
Działanie sody znane jest od co najmniej kilkudziesięciu lat. Znając jej właściwości chemiczne, zaczęto eksperymentować z nią, dodając kilka gramów tego pierwiastka do różnych substancji. W ten sposób odkryto, że świetnie sprawdza się w kuchni podczas pieczenia ciast. Następnie rozpoczęto próby wykorzystania sody w chemii gospodarczej. Stwierdzono, że świetnie wywabia plamy oraz zmiękcza wodę, dzięki temu z łatwością można usunąć substancje z odzieży, z którymi zwykły proszek do prania sobie nie radzi.
Wiele osób wykorzystuje także sodę do wybielania zębów. Posypując nią szczoteczkę oraz pastę, w łatwy sposób można usunąć przebarwienia. Jednak należy pamiętać, żeby nie robić tego zbyt często, ponieważ jak twierdzą dentyści, ten sposób wybielania może uszkodzić szkliwo. Należy również pamiętać, że nieprawidłowe zastosowanie tej substancji może powodować bóle głowy, mdłości, a także opuchliznę czy słabość mięśniową.
Skąd wziąć sodę?
Soda jest popularnym pierwiastkiem, przez co, można ją z łatwością znaleźć na sklepowych półkach. Jednak nie są tam dostępne jej wszystkie rodzaje, a jedynie soda oczyszczona. Chcąc zdobyć jej chemiczną odmianę, warto zgłosić się do hurtowni, która ją dystrybuuje.
Na przykład w hurtowni chemii przemysłowej Tomchem dostępny jest ług sodowy, który jest silnie żrącą substancją, wykorzystywaną do produkcji farb i barwników. Dostępna jest tam także soda kaustyczna, amoniakowa oraz podchloryn sodu oraz szkło wodne sodowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana