Urządzenia chłodnicze jako niezbędne wyposażenie dla gastronomii
Zarówno urządzenia chłodnicze, jak i grzewcze stanowią niezbędną podstawę do funkcjonowania lokali gastronomicznych. Produkty i półprodukty obowiązkowo muszą być przechowywane w chłodniach lub zamrażarkach, by zachować świeżość. W sklepach natomiast podstawowym elementem wyposażenia jest lada chłodnicza. Zobacz, czym charakteryzują się poszczególne urządzenia.
Komory chłodnicze i mroźnicze – charakterystyka
Komory tego typu to rodzaj pomieszczeń, w których zakres temperatur ma rozpiętość od 0 do 15°C oraz od -28 do -10°C. Mogą mieć różne wymiary i pojemności, a dobiera się je zależnie od zapotrzebowania restauracji czy sklepu. Zbudowane są z płyt poliuretanowych, pokrytych obustronnie blachą nierdzewną lub ocynkowaną. Aby możliwe było ich działanie, niezbędna jest instalacja chłodnicza, a także miejsce na sprężarkę i skraplacz. Urządzenia chłodnicze ze względu na zastosowanie są wyposażone w nowoczesne technologie. Najbardziej zaawansowane modele są wyposażone w mikroprocesorowe sterowniki oraz karty sieciowe umożliwiające kontrolowanie temperatury, a nawet alarmowanie obsługi zakładu o awariach.
Szafy chłodnicze i mroźnicze
Określeniem tym nazywa się po prostu lodówki zamykane, stojące na zapleczach restauracji, sklepów czy cukierni. Szafy te wyposażone są w półki, które można dowolnie montować, aby dopasować je do trzymanych tam produktów. Mogą mieć przeszklone drzwi, by łatwo można było zorientować się, co w nich jest. Jeśli szafa chłodnicza ma być elementem widocznym dla klientów, może być podświetlona, aby towar, który się w niej znajduje, był dobrze widoczny i ładniej się prezentował. Wybierając takie urządzenie do lokalu, trzeba zwrócić uwagę na jego klasę klimatyczną, zużycie prądu, a nawet tak prozaiczne kwestie jak drzwi – otwierane lub przesuwne.
Lady chłodnicze – do czego służą?
Elementem wyposażenia lokali gastronomicznych są także lady chłodnicze. Choć kojarzą się głównie ze sklepami, nie tak rzadko widuje się je również w restauracjach. Taka lada musi być przede wszystkim estetyczna, ponieważ to w niej eksponowane są produkty. Ze względu na to, że włączone są cały czas, powinny być też dość oszczędne, by nie generować dużo prądu. Szeroką ofertę lad chłodniczych można znaleźć w firmie SCK Chłodnictwo-Klimatyzacja Leszek Szmyt z Wrocławia. Kupując takie urządzenie do swojego lokalu wato zwrócić uwagę na to, by pochodziło ono ze sprawdzonego źródła i było bezawaryjne. Dzięki temu da się uniknąć częstych napraw, co zdarza się w przypadku lad chłodniczych słabszej jakości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana