Artykuł sponsorowany

W jaki sposób wyznaczany jest termin przydatności do spożycia żywności?

W jaki sposób wyznaczany jest termin przydatności do spożycia żywności?

Na opakowaniach produktów spożywczych znaleźć można oznaczenia związane z ich datą ważności. Obowiązują dwa rodzaje oznaczeń: data minimalnej trwałości produktu oraz termin przydatności do spożycia. W tym artykule skupiamy się jednak wyłącznie na drugim z nich, omawiając czym jest, termin przydatności do spożycia żywności oraz w jaki sposób jest, on wyznaczany/nadawany.

Czym jest termin przydatności do spożycia żywności?

Termin przydatności do spożycia (TPS) znajdziemy na opakowaniu produktu po następującym sformułowaniu „Należy spożyć do (…)” Termin ten zarezerwowany  jest dla żywności nietrwałej mikrobiologicznie: mięsa, ryb, produktów nieutrwalonych. Jest to termin, mówiący o tym, że przechowywany w prawidłowych warunkach produkt, zachowa swoje właściwości i jakość mikrobiologiczną. Wraz z nim powinny być także podane warunki przechowywania żywności, które zapewnią jego bezpieczeństwo we wskazanym okresie oraz czas, przez jaki może być ona przechowywana po otworzeniu jej opakowania. W związku z tym termin przydatności do spożycia określa również, jak długo produkt można przechowywać, zanim straci on swoje właściwości, smak i zapach.

W jaki sposób określany jest termin do spożycia żywności?

Za wyznaczanie/nadanie terminu przydatności do spożycia żywności odpowiedzialny jest zawsze jej producent. To on musi więc określić jaki czas przechowywania jego produktu pozwala na jego spożycie bez ryzyka zagrożenia dla zdrowia. Wskazany przez producenta TPS  musi być zawsze potwierdzony z wykorzystaniem specjalistycznych badań laboratoryjnych.

Jak wygląda laboratoryjne potwierdzenie terminu do spożycia żywności?

Laboratoryjne nadanie terminu przydatności do spożycia żywności, którym zajmuje się między innymi laboratorium analiz mikrobiologicznych ProgFood składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności do placówki badawczej dostarczany jest produkt, wraz ze wskazaniem oczekiwanej dla niego daty przydatności do spożycia. Następnie przechowuje się go w określonych warunkach, najczęściej odwzorowujących warunki, jakich spodziewamy się w łańcuchu dostaw. W laboratorium ProgFood analizy mikrobiologiczne wykonujemy, uwzględniając każdy czynnik środowiska (wewnętrzny i zewnętrzny) wpływający na graniczną liczbę mikroorganizmów dopuszczalnych w produkcie.  Celem przeprowadzanych analiz żywności jest wykrycie i/lub oznaczenie liczby bakterii, grzybów pleśniowych i drożdży. Długość wyznaczanego terminu przydatności do spożycia powinna być kompromisem pomiędzy bezpieczeństwem konsumenta, marnotrawstwem a zyskiem producenta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.