Czym charakteryzują się biostymulatory owoców?
Dobre zbiory owoców przesądzają o opłacalności ich uprawy. Najważniejszymi czynnikami okazuje się tu być zarówno ich ilość, jak i jakość, a więc przede wszystkim odpowiadający normie dla danego gatunku wygląd, konsystencja oraz smak i aromat. Warto jednak pamiętać, że uzyskanie dobrego plonowania nie jest łatwe, bo wiele istotnych parametrów znajduje się całkowicie poza kontrolą. Tym, co można zdobić będzie użycie środków wspomagających wzrost.
Czym są biostymulatory i co daje ich użycie?
Jakość pozyskiwanych owoców jest w dużej mierze uzależniona od kondycji roślin oraz charakterystyki konkretnej odmiany. Liczą się jednak również panujące na danym terenie warunki glebowe i pogodowe – ilość opadów, ich rozłożenie w czasie, średnia temperatura, nasłonecznienie czy nawet wietrzność. Dla poprawy uzyskiwanych rezultatów można zastosować różne metody mające na celu wspomaganie wzrostu przez prawidłowe przygotowanie podłoża, zasilenie go substancjami odżywczymi, a także zadbanie o regularne podlewanie. W grę wchodzi także używanie właściwie dobranych środków ochrony roślin zwalczających szkodniki i przeciwdziałających chorobom. Na wyniki można też wpływać, sięgając po środki regulujące procesy metaboliczne i enzymatyczne roślin, a więc np. biostymulatora roślin. Będą one zwiększały wydajność roślin oraz podnosiły jakość uzyskiwanych plonów dzięki oddziaływaniu na rozrost systemu korzeniowego, co polepsza wchłanianie składników odżywczych, a także zwiększenie aktywności mikroflory glebowej. Ich efektem będzie też intensyfikacja produkcji substancji działających jako regulatory wzrostu.
Co znajduje się w biostymulatorach?
Zastosowanie biostymulatorów oznacza poprawę odporności roślin na czynniki zewnętrzne oraz zwiększenie efektywności nawożenia, wsparcie procesów syntezy chlorofilu oraz wzmacnianie obrony przed patogenami. Skutkują one też podniesieniem aktywności enzymatycznej przy metabolizmie węgla i azotu. Środki te są preparatami pochodzenia naturalnego. Uzyskuje się je m.in. z alg morskich przez ekstrakcję zielonych lub czerwonych wodorostów. Są one bezpieczne dla zdrowia konsumentów owoców, a ich stosowanie nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne. Firma Polger Kido oferuje sprawdzone i efektywne biostymulatory dla owoców i warzyw, zawierające wtórne metabolity, polisacharydy pobudzające zachodzenie reakcji obronnych roślin oraz fitohormony.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana