Czym obudowuje się maszyny piekarnicze?
Główną rolą obudów do maszyn piekarniczych jest ochrona wszystkich części i podzespołów przed wysokimi temperaturami, uszkodzeniami mechanicznymi i innymi potencjalnie szkodliwymi czynnikami. To sprawia, że osłony maszyn piekarniczych muszą być wykonane z odpowiednio wytrzymałych materiałów. Jakie właściwości powinny mieć jeszcze obudowy maszyn piekarniczych? Z czego się je zazwyczaj wytwarza?
Z których tworzyw najczęściej wykonuje się obudowy do maszyn piekarniczych?
Obudowy do maszyn piekarniczych wykonuje się z bardzo różnych materiałów, zależnie od konkretnych wymagań i warunków pracy. Jednym z nich jest nierdzewna stal, która cechuje się odpornością na korozję, kwasy, substancje chemiczne i dużą wytrzymałością. Aluminium również często znajduje zastosowanie jako materiał na obudowy do maszyn piekarniczych, ponieważ jest lekkie, trudno koroduje, a także łatwo się je obrabia i konserwuje. Aluminium można też pokrywać różnymi powłokami, co pozwala na uzyskanie estetycznego wyglądu powierzchni obudowy i dodatkowego zabezpieczenia przed negatywnie oddziałującymi warunkami atmosferycznymi.
Niektóre obudowy maszyn piekarniczych mogą być wykonane z tworzyw sztucznych. Zwykle używa się ich w produkcji obudów małych urządzeń, które podlegają mniej rygorystycznym wymaganiom w zakresie wytrzymałości czy odporności na wysoką temperaturę. Obudowy z tworzyw są elastyczne, co umożliwia ich łatwą instalację i demontaż. Coraz większą popularnością cieszą się też obudowy maszyn piekarniczych z laminatu, które można zamówić u producenta laminatów Paszkowiak.
Dlaczego laminat poliestrowo-szklany jest wykorzystywany w produkcji obudów do maszyn piekarniczych?
Laminat poliestrowo-szklany to kompozyt otrzymywany poprzez łączenie włókien szklanych z żywicą poliestrową. Używa się go do produkcji obudów do maszyn piekarniczych, ponieważ cechuje się on dużą wytrzymałością mechaniczną oraz odpornością na korozję, wilgoć i przede wszystkim wysokie temperatury, które często towarzyszą pracom wykonywanym w piekarniach.
Nie bez znaczenia jest też to, że laminat jest tworzywem, które łatwo się czyści i konserwuje, co wydaje się szczególnie istotne właśnie w piekarniach, gdzie występuje spore zapylenie. Zaś lekkość laminatu powoduje, że montaż i demontaż obudowy w zakładach piekarniczych nie stanowią problemu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana