Czym są ciastka Kouign Amann?
Wśród flagowych francuskich deserów z pewnością znajdzie się miejsce dla Kouign Amann. To wyjątkowo słodki (naprawdę bardzo słodki) deser, który powstał z potrzeby wykorzystania pozostałych składników. Dzisiaj ciastka Kouign Amann są znane wszystkich turystom odwiedzającym Bretanię. Możesz je spotkać w wielu wariantach smakowych. Twoje podniebienie może doznać delikatnego szoku! Oto więcej słodkich informacji!
Czym charakteryzują się ciastka Kouign Amann?
Rozszyfrowując nazwę Kouign Amann dojdziemy do połączenia chleba z masłem. W oryginalnym przepisie stworzonym przez pewnego XIX wiecznego piekarza z Duernenez były tylko 3 główne składniki – ciasto chlebowe, masło i mnóstwo cukru. Według informacji od ekspertów w dziedzinie wyjątkowych słodyczy z Cafe Breizh RID w Krakowie Kouign Amann cechuje obecność wyjątkowego masła francuskiego. W odróżnieniu od polskich odpowiedników produkt ten w wariancie znad Sekwany jest zdecydowanie bardziej słony. Taka kombinacja powoduje, że Kouign Amann to niepowtarzalne ciastka, które podbijają podniebienia smakoszy deserów! Wyróżnikiem dla tego ciasta jest przypalona skarmelizowana skórka.
Jaka jest procedura przygotowania ciastek Kouign Amann?
Kluczowe znaczenie ma kombinacja ww. składników, czyli ciasta chlebowego (40%), masła słonego (30%) i cukru (30%). W pierwszej kolejności koniecznie należy wyrobić ciasto, które następnie łączy się z masłem i cukrem. W przypadku Kouign Amann konieczne jest składanie warstwowe, podobnie jak tradycyjnego ciasta francuskiego. Dzięki temu rozrywane ciastka mają wyjątkową niejednorodną strukturę. To również umożliwia przypalenie wierzchnich warstw ciasteczek, które nabierają głębokiego brązowego koloru. Żeby zakosztować tych wyjątkowych ciastek, nie musisz jechać do Bretanii – cukiernia francuska w Krakowie Cafe Breizh RID zapewni Ci to niesamowite doznanie.
Warianty ciastek Kouign Amann
Obecnie serwowane są najróżniejsze kombinacje ciasteczek Kouign Amann. Oczywiście dominują propozycje słodkie, czemu trudno się dziwić. Mogą też występować z jabłkami, które dodają im wyjątkowego smaku. Warto pokusić się o spróbowanie odmiany na słono, która również ma wielu zwolenników. Tej przygody nie zapomnisz nigdy!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana