Jak powstają piwa smakowe?
Piwo to jeden z napojów najlepiej gaszących pragnienie w upalny dzień. Nie wyobrażamy sobie, aby mogło go zabraknąć podczas majowego grilla, czy weekendowego wyjścia z przyjaciółmi. Smakosze piwa chętnie sięgają po różne gatunki ulubionego trunku. W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszą się piwa smakowe. W czym tkwi sekret ich receptury?
Sposób warzenia piwa smakowego
Popijając piwo smakowe, często zastanawiamy się, w jaki sposób powstała ta wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów. Browarnicy korzystają tu z dwóch metod warzenia. Pierwszy sposób polega na dodawaniu substancji aromatycznych do soków owocowych już po zakończonym procesie fermentacji piwa. Drugi sposób zakłada dodanie soków i aromatów jeszcze na etapie tzw. brzeszczki, dzięki czemu finalny smak napoju jest ciekawy i może pozytywnie zaskoczyć najbardziej wymagających koneserów tego trunku. Piw smakowych nie należy utożsamiać z mieszankami piwa i innych, bezalkoholowych napoi, takich jak radler, czyli połączenie piwa i lemoniady. W tym wypadku mamy do czynienia z mieszaniem dwóch różnych napoi, a nie zmianami w procesie warzenia samego piwa.
Rodzaje piw smakowych
W związku z rosnącym zainteresowaniem piwami smakowymi, na rynku pojawia się coraz więcej połączeń tych trunków. Możemy znaleźć piwa smakowe ciemne i jasne. Napoje z dodatkiem aromatów i soków owocowych, ale także te z dodatkiem miodu, czy ekstraktów roślin. Mnogość możliwości pozwala na dopasowanie trunków do okazji, ale również rodzaju spożywanego posiłku. W upalny dzień doskonale sprawdzą się jasne piwa z dodatkiem owoców cytrusowych.
Wytrawną kolację świetnie podkreślą niefiltrowane piwa, przełamane słodką nutą miodu lub malin. Osoby szukające nietypowych smaków powinny sięgnąć po trunki z ekstraktami roślinnymi. Pilsvar posiada w swojej ofercie piwo z dodatkiem aloesu i Curacao. Doskonale komponuje się z pikantnymi daniami, dzięki łagodzącym właściwościom aloesu. Z pewnością docenią je zarówno kobiety, jak i mężczyźni.
Gdzie szukać wysokiej jakości piw smakowych?
Piwa smakowe znajdziemy na półkach niemal każdego sklepu. Wśród regałów warto wypatrywać tych, pochodzących z niewielkich, rzemieślniczych browarów. Piwa tworzone są tam na bazie najlepszych składników, w oparciu o sprawdzone, tradycyjne receptury, stosowane od pokoleń. Możemy być pewni, że w ich składach nie znajdziemy sztucznych barwników i aromatów, szkodliwych dla naszego zdrowia. Wysokiej jakości piwo rzemieślnicze, stanie się nie tylko ucztą dla naszego podniebienia, ale także pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana