Jakich wartości odżywczych dostarcza nam mięso?
Choć wciąż pojawiają się nowe trendy żywieniowe i mody kulinarne to mięso nadal pozostaje cenionym składnikiem diety większości osób. Jego zwolennicy doceniaj nie tylko walory smakowe mięsa, ale też i odżywcze. Niektórzy zastanawiają się, czy jest ono niezbędne w codziennej diecie i czym można je zastąpić. Warto więc poświecić chwilę uwagi i dowiedzieć się, jakich wartości odżywczych dostarcza nam mięso.
Mięso w codziennej diecie
Mimo że dyskusja o preferencjach żywieniowych naszych praprzodków jest wciąż nierozstrzygnięta, to wszystko na to wskazuje, że mięso od zawsze było źródłem białka i energii w diecie człowieka. Spuścizna kulinarna we wszystkich kulturach świadczy o przyzwyczajeniach spożywania mięsa, jako podstawy większości posiłków. Nadal w różnych formach i postaciach króluje w większości kuchni domowych i gastronomicznych. Jak przekonują dietetycy, choć mięso może zawierać szkodliwe tłuszcze, to jednak jego walory odżywcze są nie do przeceniania. Ważne jest jednak, aby było wysokiej jakości, hodowane zgodnie ze standardami weterynaryjnymi i pochodziło od najlepszych producentów. Dobrym przykładem sprawdzonego dostawcy mięsa surowego oraz wyrobów mięsnych i garmażeryjnych jest hurtownia mięsa i wędlin Demeter z Kamieńska w województwie łódzkim.
Walory odżywcze mięsa
Mięso jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, a także wielu witamin i minerałów. Produkty mięsne zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, z których część organizm nie jest w stanie wytworzyć, a które potrzebne są do budowy tkanek. Warto także zaznaczyć, że białko zwierzęce jest po pierwsze łatwiej trawione, a po drugie lepiej przyswajalne niż białko pochodzenia roślinnego. Dodatkowo kompletność aminokwasów w białku roślinnym jest mniejsza. Dietetycy przyjmują wartości średniego zapotrzebowania człowieka na białko na poziomie 1 g na każdy kilogram masy ciała. Najwięcej białka dostarcza wysokiej jakości mięso chude i pozbawione ścięgien. Bardzo cenione jest mięso drobiowe, a także chude mięso czerwone, które zawierają ok. 22% białka.
Różnorodna dieta mięsna dostarcza witamin i minerałów
Mięso dostarcza również duża ilość składników mineralnych i witamin. Przy odpowiednim spożyciu może zapewnić organizmowi wystarczającą dawkę żelaza. Zawiera dużo fosforu i cynku oraz niewielkie ilości potrzebnych w przemianie materii miedzi, siarki i magnezu. Jest także cennym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm i właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Należy jednak pamiętać, że najbardziej wartościowa dieta polega na łączeniu mięsa z dużą ilością warzyw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana