Które przyprawy są najzdrowsze?
Często zapominamy, że przyprawy to w zasadzie wysuszone części roślin, które charakteryzują się wyjątkowym smakiem i zapachem. Oznacza to jednak, że właściwości prozdrowotne tych roślin, również mają wpływ na nas, gdy stosujemy poszczególne przyprawy. Znajdują się w nich niezwykle cenne składniki, które mają pozytywny wpływ na zdrowie, obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów lub spowalniają procesy starzenia. Które przyprawy są najzdrowsze?
Lista najzdrowszych przypraw
Kurkuma – jest to ważny składnik curry, który odpowiada za jego żółty kolor. Jednakże warto zdawać sobie sprawę, że jest to też bogate źródło kurkuminy, związku chemicznego, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające. Świetnie też sprawdza się na łagodzenie dolegliwości żołądkowych i zmniejszaniu bólów miesiączkowych.
Cynamon – to nic innego jak zmielona kora cynamonowca. Znajdują się w niej substancje, takie jak aldehyd cynamonowy i epikatechina, które zapobiegają rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych. Co więcej, cynamon ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze oraz przyspiesza przemianę materii.
Imbir – jest to kolejna ze zdrowych przypraw, które często można spotkać w kuchni. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym świetnie sprawdza się w leczeniu przeziębień oraz zmniejszaniu obrzęków mięśni i stawów. Ma również właściwości rozgrzewające oraz dobrze sprawdza się do zapobiegania mdłościom.
Goździki – są nieodłącznym elementem świąt w Polsce. Jednakże nie każdy wie, że zawierają duże ilości eugenolu, który obniża występowanie stanów zapalnych oraz hamuje rozwój infekcji drożdżowych. Goździki można również wykorzystywać w łagodzeniu bólu w obrębie jamy ustnej oraz usuwaniu nieprzyjemnego zapachu (np. po zjedzeniu czosnku).
Czarnuszka – nasiona czarnuszki są polecane przede wszystkim osobom z wrzodami żołądka, ponieważ działają ochronnie na jego śluzówkę tego organu. Co więcej, czarnuszka może stanowić dodatkowe wsparcie dla leków osłonowych wątroby i nerek. Oprócz standardowego użycia czarnuszki w formie przyprawy wykorzystuje się również napar, odwar oraz nalewkę.
Wszystkie powyższe przyprawy dystrybuują w Polsce przedsiębiorstwa, takie jak Kaczor sp. Z. o. o ze Środy Wielkopolskiej.
Czy jakość przypraw ma znaczenie?
Jakość przypraw ma znaczenie kluczowe. Nieprawidłowe transportowanie i przechowywanie przypraw może przyczynić się do obniżenia ich właściwości prozdrowotnych, a nawet sprawić, że staną się one dla nas szkodliwe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana