Do czego służą drażetkarki cukiernicze?
Drażetkarki mogą przydać się w cukierniach, lodziarniach i wszystkich zakładach zajmujących się wytwarzaniem słodyczy. Umożliwiają zautomatyzowanie procesu drażowania, co pozwala na jego przyspieszenie, zwiększenie wydajności zakładu oraz odciążenie pracowników. Dowiedz się, do czego dokładnie służą drażetkarki cukiernicze.
Czym są drażetkarki cukiernicze?
Drażetkarki cukiernicze to urządzenia, które wykonują automatyczne powlekanie rozmaitych produktów warstewką cukru lub czekolady. Takie działanie nie tylko zwiększa atrakcyjność wszystkich słodyczy i podnosi ich walory estetyczne, ale jest również prostym rozwiązaniem, które umożliwia łączenie ze sobą różnych komponentów - przykładowo orzechów z czekoladą. Drażetkarki cukiernicze mogą mieścić najróżniejsze ilości produktów – od mniejszych 5-kilogramowych, aż po te, które mogą przeprowadzać proces drażowania jednocześnie na 200 kg materiału.
Zalety wykorzystywania drażetkarek w cukierniach
Wśród zalet stosowania drażetkarek cukierniczych w miejscach, w których odbywa się produkcja słodyczy, wymienia się między innymi:
- bezobsługowość znacznej części procedury i bardzo łatwą konserwację urządzeń,
- możliwość znacznego przyspieszenia procesu produkcyjnego,
- zmniejszanie ryzyka poparzenia się przez pracowników,
- zachowanie odpowiednich walorów estetycznych słodyczy.
Co można drażować?
Oprócz wspomnianych już wcześniej orzechów, które często powleka się czekoladą lub warstwą cukru, drażować można między innymi cukierki, trufle, kawę, dmuchany ryż, kokos i suszone owoce oraz produkty o wystarczającej twardości, by nie uległy uszkodzeniu w drażetkarce. Żeby proces drażowania był jak najłatwiejszy do przeprowadzenia, urządzenia wyposażone są w otwarte bębny i wygodne przejrzyste menu. Ustawianie temperatury i prędkości obracania bębna możliwe jest za pomocą dotykowego panelu.
Jak przebiega proces drażowania?
Przeprowadzanie procesów drażowania jest bardzo proste. W odpowiednio przygotowanej drażetkarce, którą można zakupić między innymi w firmie BMC PL, należy umieścić ilość produktu mieszczącą się w przedziale, który obsługuje urządzenie. Po włączeniu i ustawieniu maszyny, bęben zaczyna się obracać, a roztopiona polewa jest stopniowo dystrybuowana na produkt. Żeby powierzchnia wszystkich powleczonych cukierków lub orzeszków była idealnie równa, proces obracania trwa jeszcze przez parę minut. Po zakończeniu go możliwe jest włączenie automatycznego opróżniania urządzenia, co jeszcze bardziej przyspiesza pracę z jego wykorzystaniem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana