Artykuł sponsorowany

Rodzaje kasz i ich właściwości odżywcze

Rodzaje kasz i ich właściwości odżywcze

Kasze stanowią zazwyczaj alternatywę dla „tradycyjnych” źródeł węglowodanów (np. ryżu lub ziemniaków), jednak powinny być spożywane zdecydowanie częściej – wyróżniają się bowiem zawartością witamin, mikroskładników i wartości odżywczych. Czym dokładnie charakteryzują się poszczególne rodzaje produktów oraz dlaczego warto wybierać kasze ekologiczne?

Kasze produkuje się ze zboża. Najpierw należy oczyścić ziarna, a później poddać je specyficznej obróbce, np. rozdrobnić, zmielić albo uprażyć (wyjątkiem jest postać gryczana, która powstaje z podsuszanych i obłuskiwanych nasion gryki). Produkty ekologiczne są tutaj najzdrowsze dla ludzkiego organizmu, ponieważ „surowiec” nie jest spryskiwany szkodliwymi substancjami. Co istotne, dużą rolę odgrywa również stopień przetworzenia takiego „wyrobu”, ponieważ im wyższe „parametry” w tym zakresie, tym niższa zawartość właściwości odżywczych.

Kasze ekologiczne – rodzaje oraz wartości odżywcze 

Uznaje się, że „najstarszymi” kaszami w Polsce są jaglane i jęczmienne (spożywało się je jeszcze przed powstaniem jej granic). Pierwszą odmianę wytwarza się z ziaren prosa, a drugą (jak sama nazwa wskazuje) jęczmienia. W dalszej kolejności, jeżeli chodzi o chronologię pojawiania się takich produktów na terenie naszego kraju, wymienia się kaszę manną (określaną także jako „grysik”). Jak zaznaczają jednak przedstawiciele e-sklepu „Planetarianie”, odmianą cieszącą się największą popularnością jest gryczana i jaglana. Wiele osób lubi również kasze bulgur i kuskus.

Każdy z wymienionych produktów charakteryzuje się wysoką zawartością witamin oraz innych składników, jakie pozytywnie wpływają na zdrowie i ogólną kondycję człowieka. Można jednak wskazać to, co wyróżnia poszczególne rodzaje kaszy ekologicznej. Oto najważniejsze wartości odżywcze dla każdej z odmian:

  • jaglana – wysoka zawartość wit. B1, B2, B6,
  • jęczmienna – niacyny, błonnika, selenu,
  • manna – białka, wit. B9oraz tiaminy,
  • gryczana (palona) – magnezu, protein czy wit. B5,
  • bulgur – kwasu foliowego, białka i błonnika,
  • kuskus – selenu, protein, wit. B9.

Inne rodzaje kasz ekologicznych i ziaren 

Poza wskazanymi odmianami, które są szczególnie popularne w Polsce, spożywa się też kaszę kukurydzianą, będącą bogatym źródłem wit. A oraz E, a także dość lekkostrawnym dodatkiem. Warto również wspomnieć np. o „quinoa” (znanej lepiej jako komosa ryżowa) i aramantusie, chociaż nie zawsze uznaje się te produkty za kaszę, a odrębny rodzaj węglowodanów. Należy jednak przyznać, że wymienione „ziarna” są niezwykle zdrowe, a dodatkowo – bezglutenowe.

Nie można jeszcze zapomnieć o kaszy (a właściwie: zbożu) „sorgo”, która także nie zawiera glutenu. Ziarna są uprawiane już od starożytności, a wiele osób nie wie o ich prozdrowotnych właściwościach. Sorgo gotuje się np. zamiast porannej owsianki, dodaje do sałatek oraz obiadów. Produkt dostarcza wiele cennych składników mineralnych, takich jak cynk, miedź czy żelazo oraz aminokwasów, np. leucyny i tryptofanu. Kasza wykazuje również zawartość dużej ilości witamin z grupy B i błonnika.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.