Środki higieny dla gastronomii i hoteli. Przegląd rozwiązań
Lokale gastronomiczne i hotele muszą zachowywać szczególną czystość w miejscu pracy. Chemia gospodarcza to podstawa w takich miejscach. Pożądane środki czystości różnią się jednak w obu wymienionych miejscach. W hotelu stawiamy na ogólną czystość mebli, łazienek, okien czy pościeli. W lokalach gastronomicznych natomiast ważne są środki do czyszczenia naczyń, pozostałości posiłków oraz sprzętu kuchennego. Czym charakteryzują się poszczególne środki higieny?
Najważniejsze środki czystości w gastronomii
Najważniejsze środki czystości w obiektach gastronomicznych to mleczko do kuchenek, płyny do mycia mroźni, smażalników, pieców i grilli, mydła antybakteryjne, preparat do usuwania osadów mlecznych i wapiennych, płyny odtłuszczające, tabletki czyszczące do ekspresów na kawę, sól i kapsułki do zmywarki, płyny do mycia naczyń oraz koncentrat do usuwania tłuszczu.
Wszystkie wymienione produkty muszą cechować się wydajnością oraz skutecznie usuwać wszystkie zarazki, nieczystości. Powinni także posiadać bardzo ważne, niemal niezbędne certyfikaty PZH (Państwowego Zakładu Higieny), gwarantujące pełne bezpieczeństwo użytkowania.
Chemia gospodarcza w gastronomii stanowi gwarancję czystego i higienicznego lokalu. Żaden klient nie musi się martwić o swoje zdrowie i bezpieczeństwo.
Firma HAND-SPOL-HoReCa specjalizuje się w wyposażaniu gastronomii i sklepów spożywczych w różne maszyny, chłodnictwo, klimatyzację, meble, akcesoria, a także środki higieny dla kuchni czy hoteli. Pracownicy przedsiębiorstwa starają się, by wszystkie usługi były wykonane kompleksowo oraz solidnie.
Środki czystości do hotelu
Środki higieny w hotelach różnią się nieco od tych w gastronomii – nie są związane z myciem naczyń i sprzętu kuchennego, a raczej ogólnego czyszczenia pomieszczenia, łazienek, pościeli. Najważniejszymi produktami są preparaty do czyszczenia podłóg, płyny do mycia szyb oraz sanitariów, mydła w płynie, uniwersalne płyny do usuwania brudu i różne koncentraty.
W czym sprawdzają się środki higieny w hotelach i gastronomii?
Obiekty gastronomiczne i noclegowe wymagają czystości, osiąganej za pośrednictwem skutecznych, ekologicznych, ekonomicznych produktów. Chemia gospodarcza w tych miejscach ogólnie sprawdza się w myciu podłóg, okien, powierzchni drewnianych i metalowych, dezynfekcji, mycia tłustych powierzchni, usuwania różnych plam na wykładzinach, dywanach, roletach i żaluzjach, mycia naczyń i sprzętu kuchennego. Niektóre z nich przydają się także przy konserwacji stali nierdzewnej, utrzymywania higieny rąk.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana