Znaczenie polskich ziemniaków w Europie i na świecie
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu polskie ziemniaki były jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych w Europie i na świecie. Obecnie wiele się zmieniło – po części z racji masowej produkcji tego warzywa. Czym dokładnie charakteryzują się ziemniaki dobrej jakości i dlaczego warto je spożywać? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie (obok pszenicy, kukurydzy i ryżu). Obecnie nie sposób wyobrazić sobie polską dietę bez jego obecności. Ziemniaki gotowane lub pieczone stanowią dodatek do wielu tradycyjnych dań, np. zup, zapiekanek, sałatek. Owe warzywa kojarzą się natomiast młodszemu pokoleniu z frytkami i chipsami.
Kiedyś masowo używano ziemniaków jako paszy dla zwierząt gospodarczych. Obecnie tucz ziemniaczany, którym karmiono krowy czy świnie, odszedł w zapomnienie na rzecz tuczu przemysłowego. Zmiana wpłynęła na jakość polskiego mięsa, która znacznie spadła.
Ziemniaki stanowią też ważny surowiec w gorzelnictwie i przemyśle krochmalniczych, farmaceutycznym, papierniczym, metalurgicznym, spożywczym. Mowa o mące i skrobi ziemniaczanej.
Ziemniaki warto jeść ze względu na ich dobroczynne właściwości dla zdrowia. Sprzedaż ziemniaków jest podstawowym zajęciem wielu gospodarstw domowych. Warto wybierać rośliny jedynie z renomowanych gospodarstw rolnych. W innym wypadku można natrafić na niezdrowe i niesmaczne odmiany ziemniaka. Gospodarstwo Rolne Stanisław Kuduk postawiło na rozbudowę infrastruktury, związane z magazynowaniem zebranych warzyw. Jego pracownicy dbają o przechowywanie płodów rolnych w dobrych warunkach, dzięki czemu nie można narzekać na jakość sprzedawanych warzyw.
Złota era polskiego ziemniaka
W Polsce ziemniaki pomogły w likwidacji głodu w XIX i XX wieku. Polacy zaczęli też używać owego warzywa do produkcji krochmalu, spirytusu i paszy dla trzody chlewnej.
Złota era polskiego ziemniaka nastąpiła w latach 60, 70 i 80 ubiegłego wieku. W owych dziesięcioleciach powierzchnia uprawy ziemniaka wynosiła w Polsce ponad 2,5 miliona hektarów. Zbiory natomiast osiągały nawet do 50 milionów ton rocznie. Polska znajdowała się wtedy w ścisłej czołówce skali produkcji ziemniaka. Owe warzywa były uprawiane niemal w każdym gospodarstwie rolnym, a ich jakość ceniono też za granicą.
Złoty okres przeminął w wyniku masowej produkcji ziemniaków (szczególnie paszowych i przemysłowych). Z racji dużej ilości bulw producenci nie traktowali ich starannie, co przedłożyło się na późniejszą jakość ziemniaka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana